Reklama

Tort naleśnikowy

Im wyższy tort, tym warstwy nadzienia powinny być cieńsze.

Składniki na naleśniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 700 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 500 g mascarpone lub sera twarogowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 100 g cukru
  • 200 g ciemnej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • 250 g śmietanki kremówki 30 proc.

Składniki dodatkowe

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • orzechy laskowe

Przygotowanie:

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną, lśniącą pianę. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj żółtka, mleko, śmietankę, olej i wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na około 30 minut. Następnie usmaż naleśniki.

Do rondelka wlej śmietankę, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzej mieszając, aż czekolada się rozpuści. Do serka dodaj cukier, zmiksuj. Nie przerywając miksowania powoli wlewaj przestudzoną czekoladę. Miksuj, aż masa stanie się puszysta. Następnie wstaw ją do lodówki, by lekko stężała. Pozostałą śmietankę podgrzej.

Reklama

Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia, dodaj połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Naleśniki układaj jeden na drugim, przekładając je masą serowo-czekoladową. Wierzch polej roztopioną czekoladą, posyp posiekanymi orzechami.

Rada: Do przełożenia można wykorzystać krem czekoladowy typu nutella, ulubiony dżem, konfitury lub budyń. Warto też łączyć kontrastowe smaki, np. jedna warstwa to słodki budyń czekoladowy, a druga - kwaskowaty dżem.

Przygotowanie: 90 minut

Porcja: 510 kilokalorii

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy