Reklama

Reklama

Tort migdałowy

Świętowanie odkładamy na lepsze czasy, ale umiejętności cukiernicze można szkolić w każdym momencie! Polecamy przepis na pyszny tort migdałowy Ewy Wachowicz, który świetnie sprawdzi się nie tylko na odświętne okazje.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • laska wanilii

Składniki na krem

  • 4 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g dżemu morelowego

Składniki na lukier morelowy

  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • sok z ½ cytryny
  • cukier puder

Składniki do dekoracji

  • prażone płatki migdałów

Przepis pochodzi z z 368. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę migdałową (wystarczy bardzo drobno zmielić migdały). Wsypać cukier puder. Dodać ugotowane żółtka, przecierając je przez sito. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dorzucić zimne masło. Wysiekać, po czym szybko zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na 5 równych części. Rozwałkować na kształt tortownicy (średnica 23-24 cm), umieszczając ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (aby było łatwiej, na papierze można odrysować sobie okrąg).Wszystkie placki upiec w piekarniku (temp. 180 st. C, 12-15 minut). Wystudzić. Białka przełożyć do dużej miski, wsypać cukier puder i ubić nad gorącą kąpielą wodną. Dodać przetarty przez sitko dżem morelowy. Zmiksować. Złożyć tort, przekładając placki kremem. Ostatniego krążka nie smarować. Dżem przetrzeć przez sitko. Dodać sok z cytryny i utrzeć z cukrem pudrem. Lukrem pokryć wierzch tortu. Udekorować prażonymi płatkami migdałów.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje