Reklama

Reklama

Tort marchewkowy

Lekki torcik marchewkowy z obłędnym kremem.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki drobno startej marchwi
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, cynamonu i ekstraktu z wanilii
  • sól

Składniki na krem

  • 25 dag sera śmietankowego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na wierzch

  • 1 garść orzechów
  • 12 marchewek z marcepanu

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cynamon. Jaja rozkłócić z wanilią i olejem (1 łyżkę zachować). Wszystko zmiksować, dodać marchew, opłukane rodzynki, dokładnie wymieszać. 

2. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wysmarować olejem. Wylać taką samą ilość ciasta do każdej z nich. Piec w 180°C przez 35 min (do suchego patyczka). 

3. Wszystkie składniki kremu utrzeć mikserem na gładko. 

4. Ciasto wystudzić, każde przekroić na połowę, by razem uzyskać 4 blaty (zostawić wszystkie okruszki do posypki). Każdy blat posmarować kremem, ułożyć jeden na drugim. Wierzch i boki posmarować kremem. Orzechy posiekać drobno, zmieszać z okruchami ciasta, obsypać boki tortu. Na wierzchu ułożyć marchewki.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje