Reklama

Reklama

Tort makowy w polewie z białej czekolady

Bez niego nie może odbyć się żadna ważna uroczystość. Dołóż starań, by wyglądał właśnie tak okazale.

Składniki na biszkopt

  • 50 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 150 g mąki
  • szklanka maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 50 g masła
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem
  • litr mleka

Składniki dodatkowe

  • 100 g plasterków kandyzowanej pomarańczy
  • szklanka polewy czekoladowej z białej czekolady
  • garść maku

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodawaj po jednym żółtku i mieszaj, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 

2. Mąkę i proszek do pieczenia połącz z makiem. Wsyp porcjami do ubitej masy. Na koniec wlej rozpuszczoną margarynę i wymieszaj. Masę wylej do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180°C przez 35 minut. Ostudzony biszkopt przekrój na trzy równe krążki. 

3. Zagotuj połowę mleka, a w reszcie rozmieszaj budynie. Wlej je do gotującego się mleka i odstaw. Gdy wystygną, dodaj utarte masło. 

4. Kremem przełóż placki ciasta i posmaruj nim także górę i boki tortu. Schłodzony polej rozpuszczoną czekoladą i oprósz makiem. Wstaw do lodówki. W zastygającą masę wetknij plasterki pomarańczy i odstaw, aby całość dobrze stężała.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje