Reklama

Reklama

Tort kiwi z mascarpone

Pyszne owoce i doskonały krem!

Składniki:

Reklama

Ciasto:

2 jajka

75 g cukru

Opakowanie cukru waniliowego

100 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kiwi:

750 g kiwi

0,25 l soku winogronowego

2 łyżki skrobi

Sok i skórka starta z 1 cytryny

2 łyżki cukru

3 łyżki likieru kiwi

Krem:

5 płatów żelatyny

2 jajka

2 łyżki cukru

2 opakowania cukru waniliowego

300 g jogurtu naturalnego

500 g mascarpone

50 g czekolady

Jajka rozdzielić. Białka ubić z łyżką zimnej wody, dosypując cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i również wmieszać. Okrągłą formę (26 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, piec w temp 175 st. C przez 20-25 minut. Wyjąć, odstawić na 10 minut, następnie uwolnić z formy.

Kiwi obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. 4 łyżki soku zmieszać ze skrobią, pozostały sok, wraz sokiem cytrynowym, skórką z cytryny i cukrem zagotować, dodać likier i rozmieszaną skrobię. Zagotować, cały czas mieszając, dodać pokrojone kiwi. Ciasto umieścić w pierścieniu i nałożyć gorącą masę owocową. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodac jogurt, dodac odciśniętą i roztopioną żelatynę, dodać mascarpone i mocno ubić. Wmieszać pianę z bialek. Krem nałożyć na ciasto i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Dekorować roztopioną czekoladą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje