Reklama

Tort Dacquoise

Desery z bezą? Wykonanie – proste i niedrogie. Za to efekt, jaki dzięki niej osiągniesz, niezapomniany.

Składniki na blaty bezowe

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • garść orzechów pekan lub włoskich

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml kremówki 30 proc.
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g masy kajmakowej
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 10 daktyli

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do 160°C. Na dwóch arkuszach pergaminu odrysuj duży talerz. Pergaminem wyłóż duże formy z piekarnika. 

2. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Na koniec dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Po minucie wyłącz mikser. Wrzuć posiekane orzechy, wymieszaj szpatułką. Masę podziel na pół i wyłóż na przygotowane okręgi. 

3. Formy wstaw do piekarnika, od razu zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz 90 minut z funkcją termoobiegu. Studź w uchylonym piekarniku. 

Reklama

4. Zimną kremówkę ubij, połącz z mascarpone, cukrem pudrem i masą kajmakową. Na koniec dodaj posiekane orzechy i daktyle. Wymieszaj. Przełóż kremem wystudzone blaty. Podawaj.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy