Reklama

Reklama

​Tort czekoladowy z kremem na bazie mascarpone i świeżymi owocami

Cudowny czekoladowy tort idealnie nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia i podwieczorki.

Składniki:

220 g gorzkiej czekolady

Reklama

10 jaj

4 białka

270 g mąki migdałowej

180 g cukru pudru

40 g kakao

Świeża mięta

220 g cukru

Szczypta soli

200 ml soku pomarańczowego

2 łyżki maki kukurydzianej

150 ml likieru cointreau

1 l śmietanki 36 proc.

1 kg mascarpone

Świeże owoce do przybrania

Rozdziel jajka. Żółtka ubijaj z cukrem (110 g) do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj roztopioną czekoladę.

Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę.

Przesiej mąkę migdałową, dodaj kakao, wymieszaj.

Dodaj pianę do żółtek z czekoladą. Dodaj mąkę migdałową z kakao.

Pokryj okrągłą formę do pieczenia (24 cm) masłem. Umieść ciasto w formie i piecz w temp. 180 st. C przez 50 minut.

Połącz sok pomarańczowy, likier i mąkę kukurydzianą. Doprowadź do wrzenia, ubijając.

Ciasto przekrój na 3 blaty.

Posmaruj warstwy przygotowanym syropem i odstaw, aby nasiąkły.

Połącz mascarpone, śmietankę i cukier puder, ubij na sztywno. Przełóż tort częścią kremu. Posmaruj tort resztą kremu i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Dekoruj owocami i miętą.

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje