Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tort czekoladowy

Lekki tort o rozkosznie czekoladowym smaku.


Składniki

  • 8 jaj
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 90 g mąki
  • 60 g skrobi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 9 płatów białej żelatyny
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki koniaku
  • 400 g śmietany 30 proc.
  • 50 g morelowej konfitury
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g białej
  • 3 opakowania rurek
  • 14 białych minitrufli

Reklama

3 jajka rozdzielić. Białka ubić z 3 łyżkami wody i solą. Stopniowo dosypywać 120 g cukru. Dodać żółtka. Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia, wmieszać do ciasta. Okrągłą formę (24 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Ciasto uwolnić z formy, ostudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli. Pozostałe jajka i cukier ubić, powoli dodawać roztopioną czekoladę i koniak. Żelatynę odcisnąć, roztopić, dodać do masy, odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić i gdy masa zacznie tężeć, wmieszać.

Ciasto przekroić w poprzek. Spód umieścić w pierścieniu, posmarować połową konfitury, nałożyć krem. Drugi blat ciasta również posmarować konfiturą i nałożyć na masę (konfiturą do masy).

Tort odstawić w chłodne miejsce na noc. Uwolnić z pierścienia. Mleczną i białą czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli (osobno). Rurki zanurzać w czekoladzie i przyklejać do brzegów ciasta. Pozostałą czekoladą oraz minitruflami dekorować tort.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje