Reklama

Tort cesarski czekoladowy

Owoce sprawdzą się jako dekoracja.

Składniki

  • 4 jajka
  • 30 g kakao
  • 120 g drobnego cukru
  • 120 g mąki półgrubej
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady
  • 160 g dżemu malinowego

Składniki Dekoracja

  • 50 g czekolady
  • 100 g mlecznej polewy czekoladowej

1. Jajka ubijać z cukrem na gęstą pianę. Stopniowo dodawać mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wmieszać startą czekoladę. Tortownicę (śr. 20 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec około 45 minut. Odstawić do wystudzenia.

2. Wystudzone ciasto czekoladowe rozkroić na trzy blaty. Dolny blat posmarować 1/2 dżemu, przykryć środkowym blatem. Nałożyć pozostały dżem. Przykryć wierzchnim blatem. Cały tort polać roztopioną mleczną polewą czekoladową. Dolną krawędź tortu obsypać 30 g tartej czekolady. Pozostałe 20 g czekolady rozpuścić i przy pomocy papierowego stożka zrobić z niej na wierzchu tortu esy-floresy. Tort wstawić na 3 godziny do lodówki, aby stężał.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy