Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tort agrestowy z pianką

Agrest świetnie sprawdzi się w konfiturach i wypiekach. Jego lekko kwaskowaty smak orzeźwi w upalne dni.

Składniki

  • pół kostki masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek mleka
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do formy

Składniki na masę serową

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • laska wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na masę agrestową

  • 250 ml soku z jabłek
  • budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 400 g agrestu

Sposób przygotowania:

1. Masło ubij z cukrem na pianę. Wmiksuj żółtka jedno po drugim. Potem dodaj mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (26 cm). Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 20 minut. 

2. Śmietanę i serek przełóż do miski. Dodaj ziarenka wyciągnięte z laski wanilii oraz cukier puder. Całość zmiksuj, aż konsystencja będzie przypominać dobrze ubitą śmietanę. 

3. Proszek budyniowy zmiksuj z małą ilością soku. Resztę zagotuj. Wrzuć agrest i podgotuj 5 minut. Następnie dodaj zalewę budyniową i gotuj, aż zgęstnieje. 

4. Ciasto rozkrój poziomo na dwie części. Dolny płat włóż z powrotem do czystej formy i rozsmaruj na to krem agrestowy. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu przykryj drugim płatem ciasta i na całości rozsmaruj masę serową. Ponownie wstaw na godzinę do lodówki. Wierzch tortu dowolnie udekoruj.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje