Przejdź na stronę główną Interia.pl

Torcik z kremem chałwowym

Oryginalny smak.

Składniki Biszkopt

  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 60 g kakao
  • 80 g mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki Masy

  • 200 g chałwy waniliowej
  • masło
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1,5 łyżki maki ziemniaczanej
  • czekolada

 Jajka rozbij. Białka ubij ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier i miksuj do uzyskania sztywnej masy. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku. Do masy przesiej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy i piecz 35 minut. 

Zrób krem. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj 1/4 szklanki mleka i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj. Zmniejsz płomień i wciąż mieszając, wlej na gorące mleko masę żółtkową. Krótko zagotuj, następnie przykryj folią spożywczą, wystudź i podziel na dwie części.

Masło utrzyj, dodaj rozgniecioną chałwę i zmiksuj. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do niej połowę wystudzonego budyniu i ucieraj do uzyskania puszystego kremu. 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją i wymieszaj z pozostałym jasnym kremem. Na upieczony biszkopt wyłóż najpierw połowę masy chałwowej, na to część masy czekoladowej. W następnej kolejności znów chałwową, potem czekoladową. Tort ozdób, wstaw do lodówki.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje