Reklama

Reklama

Torcik nasączony bezalkoholowym ponczem

Które porzeczki wybierasz? W zależności od koloru, ich smak jest bardziej kwaśny lub słodki.

Składniki na biszkopt

  • po 2/3 szklanki mąki pszennej i cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • sok z cytryny
  • cukier waniliowy

Składniki na poncz

  • 100 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka cukru

Składniki na frużelinę

  • 1/2 kg porzeczek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka żelatyny
  • 2/3 szklanki cukru

Składniki na krem

  • 200 ml kremówki
  • łyżka pudru

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Białka ubij, dodając pod koniec sok z cytryny oraz cukier biały i waniliowy. Dołóż pianę do mąki pszennej i ziemniaczanej. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy i piecz ok. pół godziny w temperaturze 180ºC. 

2. Porzeczki włóż do rondelka. Dodaj sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj, aż puszczą sok. Mąkę roztrzep w odrobinie zimnej wody. Dodaj do porzeczek i doprowadź do wrzenia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Wymieszaj z masą porzeczkową. 

3. Wodę podgrzej i wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny. Biszkopt przekrój na 3 blaty. Każdy nasącz ponczem i posmaruj frużeliną. Na wierzch nałóż kremówkę ubitą z cukrem pudrem i udekoruj owocami.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje