Reklama

Torcik mocno czekoladowy

Składniki na 10-12 porcji na ciasto

  • 100 ml mleka
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g miękkiej margaryny lub masła
  • 250 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 gorzkiej czekolady
  • 275 g śmietanki kremówki 30 proc.

Przygotowanie:

1. Śmietankę podgrzej. Zdejmij  z ognia, dodaj posiekaną czekoladę (225 g), wymieszaj. Gdy przestygnie, wlej do wysokiej miski. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

2. Mleko zagotuj. Dodaj drobno posiekaną czekoladę, wymieszaj. Wystudź. Przesianą mąkę wymieszaj  z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Do tłuszczu wsyp oba cukry, utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Potem w 2-3 porcjach dodaj suche składniki i mleko czeko- ladowe. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50-60 min w temperaturze 180°C.

Reklama

3. Ciasto przekrój wzdłuż na 3 części. Blaty posmaruj dżemem. Śmietankę czekoladową ubij mikserem, aż do powstania gęstego kremu. Udekoruj nim wierzch oraz boki torciku.

Zobacz również:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy