Reklama

Torcik makowy w czekoladzie

Zamiast tradycyjnego makowca.


Składniki

  • 5 jaj
  • 150 g masła
  • 160 g cukru
  • 80 g mąki
  • 150 g mielonego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowania cukru waniliowego
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 g konfitury żurawinowej
  • 5 g oleju kokosowego
  • szczypta soli

1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Żółtka oddzielamy od białek i stopniowo dodajemy do masła, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą maślano-jajeczną i mielonym makiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i partiami
dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 40 minut w 180ºC. Ciasto studzimy 10-15 minut w formie, następnie wyjmujemy z blachy.  

Reklama

2. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy. Masę zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy będzie chłodna, polewamy nią ciasto łącznie z bokami. Po zastygnięciu polewy, wierzch dekorujemy konfiturą z żurawiny. Torcik wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy