Reklama

Torcik kokosowy z brzoskwiniami

Brzoskwinie możesz zastąpić malinami. Aby jednak owoce nie opadły na dno i nie puściły soku, przed położeniem ich na ciasto otocz je w wiórkach kokosowych.

Składniki

  • 100 g masła
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 100 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 brzoskwinie z puszki

 Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli.

Masło pokrój w kostkę, wrzuć do mąki. Rozcieraj je opuszkami palców tak długo, aż powstanie kruszonka.

Wsyp wiórki kokosowe oraz cukier, dodaj rozkłócone jajka i wlej mleko. Mieszaj, aż powstanie jednolita i gładka masa.

Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto i wygładź wierzch.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 30 minut.

Brzoskwinie wyjmij z syropu i odsącz. Pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Układaj w wachlarz na gorącym cieście. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160ºC, ponownie wstaw ciasto i piecz kolejne 30 minut.

Reklama

Torcik możesz podawać gorący, posypany np. wiórkami kokosowymi lub cukrem albo poczekać, aż ostygnie.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy