Przejdź na stronę główną Interia.pl

Torcik jagodowy

Składniki na spód

  • 260 g herbatników
  • 100 g masła

Składniki na krem

  • 750 g twarogu mielonego
  • 750 g serka mascarpone
  • 150 g cukru
  • 210 g śmietany kremówki
  • 10 płatków żelatyny
  • 400 g czarnych jagód oraz dodatkowe jagody do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

Rozgnieć lub rozmiksuj herbatniki na gładki proszek. Następnie przesyp je do miski i zagnieć z miękkim masłem. Sporządzoną w ten sposób masę wyłóż na dno tortownicy, dociśnij i wstaw do lodówki do stężenia. l Ubij w misce 250 g twarogu z 250 g serka mascarpone, 150 g cukru i 70 ml śmietany. Cztery plastry żelatyny włóż do małej ilości zimnej wody i pozostaw do napęcznienia. Podgrzej ją i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Natychmiast wmieszaj żelatynę do kremu twarogowego i dodaj do niego dwie trzecie umytych jagód.

Znów ubij twaróg, mascarpone, cukier i śmietanę w identycznych proporcjach jak poprzednio. W zimnej wodzie namocz tym razem 3 plastry żelatyny i poczekaj, aż napęcznieje. Podgrzej ją i mieszaj, aż się rozpuści. Od razu dodaj ją do kremu. Dosyp resztę jagód i wymieszaj całość.

Zmiksuj resztę twarogu, sera mascarpone, a także śmietany oraz cukru. Przygotuj ostatnie trzy plastry żelatyny. Wmieszaj ją do kremu.

Na cieście rozsmaruj najciemniejszy krem, na nim rozprowadź jaśniejszy. Na wierzch wlej biały krem. Wstaw całość do lodówki i zostaw do stężenia. Udekoruj owocami.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje