Przejdź na stronę główną Interia.pl

Torcik czekoladowy z gruszkami

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 17 dag cukru l łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 170 ml mleka
  • jajko
  • gorzka czekolada
  • 70 ml oleju
  • 5 gruszek z syropu
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 10 dag masła
  • 150 ml kremówki
  • łyżka cukru pudru

Przygotowanie:    

Reklama

Do szerokiej miski  wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier  zwykły i waniliowy oraz kakao. Wymieszaj.  W drugiej misce połącz mleko, jajko i olej.

Masę jajeczną przełóż do suchych składników i krótko wszystko zamieszaj łyżką, aby powstała gładka masa.  Rozpuść czekoladę, przestudź ją i dodaj  do przygotowanej masy. Krótko zamieszaj.

Gruszki odsącz i pokrój na równej wielkości kawałki. Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem i wyłóż część masy. Ostrożnie, nie dociskając, poukładaj owoce i wylej resztę masy. Piecz placek w temperaturze 180°C przez 50 minut. 

Śmietankę kremówkę podgrzej z masłem i cukrem. Dołóż połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści, a polewa nieco zgęstnieje. Gdy torcik wystygnie, polej go sosem czekoladowym.

Zobacz również:

Reklama

Reklama