Przejdź na stronę główną Interia.pl

Torcik bezowy z kiwi i marakują

Kulinarna podróż w dalekie kraje bez wychodzenia z domu. Odrobina owocowej egzotyki w połączeniu z śmietankowym kremem i słodką bezą.

Składniki

  • 300 ml białek (z 8 jaj)
  • sól
  • 440 g drobnego cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu winnego
  • zimny serek mascarpone
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 250 ml śmietany 36%
  • 6 sztuk kiwi
  • marakuja
  • 8-10 łyżek masy kajmakowej

Sposób przygotowania:  

Piekarnik ustaw na 120˚C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm. 

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce cukru, uważając, aby piana nie opadła. Na koniec dołóż ocet i mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze chwilę. Piana powinna być gęsta i lśniąca. 

Pianę podziel na pół. Sprawnie i szybko przełóż ją na dwa narysowane okręgi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temp. 120˚C, następnie zmniejsz ją do 100˚C i piecz jeszcze 2 godz. i 45 minut. Po tym czasie beza powinna być chrupiąca na zewnątrz, a miękka i wilgotna w środku. 

Śmietanę ubij. Serek mascarpone lekko zmiksuj z masłem orzechowym, wymieszaj ze śmietaną. Schłódź. 

Na paterze ułóż pierwszy blat bezowy. Potem wyłóż cały krem, polej kajmakiem i przykryj drugim bezowym blatem. Na wierzch wyłóż kawałki kiwi i miąższ marakui z nasionkami. 

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: torcik bezowy | styl hiszpański | kiwi | marakuja | coś na słodko | deser | Styl.pl

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje