Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tofu generała Tso

Przepis z programu ,,Wielkie żarcie z Chingiem”.

Składniki:

Reklama

Na tofu:

400 g tofu, osuszonego ciętego w 2,5 centymetrowe kostki

60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

1 ubite białko

Olej orzechowy do głębokiego smażenia

Szczypta soli i białego pieprzu

Na sos:

1 łyżka stołowa sosu z żółtej fasoli

2 łyżki stołowe lekkiego sojowego sosu

1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego

1 łyżka stołowa oleju ryżowego

1 łyżka stołowa sosu chilli

1 łyżka do herbaty brązowego cukru lub miodu

1 łyżka do herbaty ciemnego sosu sojowego

Do gotowania całości metodą stir-fry:

2 łyżki stołowe oleju arachidowego

1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony

4 całe suszone papryczki chilli syczuańskiego

1 średnia biała cebula

2 łyżki stołowe oleju orzechowego

1 ząbek czosnku obrany i zgnieciony

1 pęczek szczypiorku

1 łyżka stołowa wina ryżowego albo wytrawnego sherry

4 łodyżki szczypiorku

4 papryczki syczuańskiego chilli

Pół szklanki prażonych i posiekanych orzeszków

1 długa czerwona papryczka pocięta na 1-centymetrowe kawałki

Przygotowanie:


Pokrój tofu w kostki.

Wymieszaj mąkę kukurydzianą i jajko w misce, dodając sól i pieprz. Mieszaj, aż ciasto będzie gęste, ale ciągle płynne. Obtocz w cieście kostki tofu. Rozgrzej wok do bardzo wysokiej temperatury i wypełnij go do ¼ olejem arachidowym. Rozgrzej olej do 180 stopni (aż kawałek chleba po wrzuceniu będzie w nim brązowiał w ciągu 15 sekund).

Obtocz w mieszance mąki i jajka każdy kawałek tofu i włóż do woka. Smaż tofu aż będzie złoto-brązowe, a następnie wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar oleju.
Wylej z woka prawie cały olej - pozostaw około 1 łyżkę stołową.

W innej misce połącz wszystkie składniki sosu: 1 łyżka sosu z żółtej fasoli, 2 łyżki lekkiego sojowego sosu, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę oleju ryżowego, 1 łyżkę sosu chilli, 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu, 1 łyżeczkę sosu sojowego ciemnego. Odstaw, by sos nabrał smaku.
 

Marzec na Polsat Food Network przyniósł powiew orientu. W trzeciej części ekskluzywnej serii ,,Wielkie żarcie" znany mistrz kucharski Ching-He Haung podejmuje się misji tworzenia kulinarnych fuzji i inspiracji przy pomocy składników tradycyjnej kuchni chińskiej. Premierowe odcinki będzie można oglądać w poniedziałki 23 marca i 30 marca o 18:30 na antenie Polsat Food Network.

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje