Reklama

To musisz wiedzieć o morelach

To moja reguła: wybieram morele z intensywnie wybarwioną skórką z charakterystycznym różowym rumieńcem. Powinny być miękkie - przekonuje Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

Bez skórki

Czasem z moreli trzeba pozbyć się skórki. Wtedy zalewam owoce wrzątkiem, czekam minutę, następnie przekładam do zimnej wody i bez problemu ściągam z nich skórkę.

Przyprawy i zioła

Słodko-kwaśny smak moreli wzbogacam różnymi przyprawami. Do konfitur i musów dodaję cynamon, wanilię, imbir, kardamon, a także zioła - rozmaryn, lawendę, miętę.

Przechowywanie

Morele to nietrwałe owoce. Jeśli nie są zbyt miękkie, można je przechować 2-3 dni w lodówce. Ale najlepiej je zjeść zaraz po kupieniu albo wykorzystać do ciasta lub przetworów.

Reklama

Na słono

Morelami wzbogacam smak mięs. Stosuję jako nadzienie do pieczonego schabu albo szynki. Kawałki owoców dodaję też do sałatek z kurczakiem albo do zielonej sałaty lub rukoli polanych sosem winegret.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy