Reklama

Reklama

Tiramisu w klasycznej odsłonie

Letni smak włoskich wakacjach? Mamy na to sposób! Wypróbuj przepis na tiramisu i ciesz się obłędnym smakiem.

Składniki

  • 275 dag serka mascarpone, schłodzonego
  • 4 jajka
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy (wystudzonej)
  • kakao do oprószenia
  • 50 ml likieru Amaretto

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Kawę przelej do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty. Wlej likier Amaretto i wymieszaj. 

2. Oddziel żółtka od białek (jajka dobrze jest uprzednio sparzyć). Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj na jednolitą, kremową masę. Małymi porcjami dodawaj mascarpone. 

3. W drugim naczyniu ubij na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie połącz ją z masą serową, w trzech turach.

4. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Każdy biszkopt zanurz na krótko w kawie i ułóż w formie jeden obok drugiego. Następnie przykryj połową masy serowej i ponownie ułóż ciastka. Wyłóż resztę masy i wyrównaj. Deser wstaw na całą noc do lodówki. Przed podaniem obficie oprósz kakao.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje