Reklama

Terrina czosnkowa w szynce

Składniki na 12 porcji

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 8 plastrów szynki
  • 25 dag tłustego białego sera
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 1/2 główki czosnku
  • 6 listków żelatyny
  • 1 garść liści sałaty masłowej
  • 1 garść rukoli
  • 2-3 pomidory
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po 4 łyżki octu winnego i oliwy
  • sól, pieprz

1. Szparagi oczyścić, gotować 7 minut), ostudzić (kilka odłożyć do sałatki). Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Czosnek obrać, rozetrzeć, wymieszać z twarogiem, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z żelatyną i śmietaną ubitą na sztywno.

3. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą i 5 plastrami szynki, tak by wystawała poza nią. Wylać 1/3 masy serowej, na niej ułożyć wzdłuż połowę szparagów. Wyłożyć następną 1/3 masy, pozostałe szparagi i resztę masy. Przykryć plastrami szynki, owinąć folią, wstawić do lodówki na 4 godziny.

Reklama

4. Pomidory i odłożone szparagi pokroić, sałatę porwać na kawałki. Ocet wymieszać z oliwą, doprawić solą i pieprzem, powstałym sosem polać warzywa. Podawać jako dodatek do terriny.

Zobacz również:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy