Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ten wspaniały bób!

Wystarczy go ugotować w osolonej wodzie i już jest pyszny, ale można z niego przygotować nieco bardziej wyszukane potrawy. Podajemy 5 pomysłów na szybkie i efektowne dania z bobem.

Bób z szaszłykami z karkówki

Składniki:

Reklama

2 kg bobu

Sól

2 cebule

10 plastrów bekonu

400 g karkówki wieprzowej

2 kiełbaski np. śląskie

Pieprz

20 g masła

20 g mąki

125 ml mleka

Cukier

Natka pietruszki

Bób gotować w osolonej wodzie przez 25-30 minut. 1 cebulę pokroić w kostkę, drugą w cząstki. 8 plastrów bekonu poprzekrawać na pół i zrolować, 2 pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w grube plastry.

Mięso pokroić w kawałki. Mięso, kiełbaski, bekon i cebulę nadziewać na szpadki. Grillować 8 minut, obracając. Doprawić solą i pieprzem.

Bób odcedzić. Kostki bekonu podsmażyć, dodać cebulkę, smażyć. Dodać masło, oprószyć mąką, wymieszać wlać mleko i nieco wody spod bobu. Doprawić solą pieprzem i cukrem. Bób podawać z szaszłykami, dekorować natką.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje