Reklama

Tempeh z ryżem i warzywami

Nowy rok to doskonała okazja do zmian, również na talerzu. Co powiesz na bezmięsne dania pełne zaskakujących smaków?

Składniki

  • 200 g (1 op.) tempehu naturalnego lub wędzonego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 ząbek czosnku

Składniki na sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka japońskiego wina mirin lub 2 łyżki innego białego, słodkiego wina
  • 2-3 łyżeczki brązowego cukru

Składniki dodatkowe

  • 2 łyżki sezamu
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • kilka gałązek kolendry lub natki
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotuj sos: w miseczce wymieszaj wino, sok z limonki, sos sojowy i brązowy cukier. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Pokrój tempeh w wąskie długie plastry i smaż po 2-3 minuty z każdej strony aż się mocno zarumienią. Następnie dodaj obrany i posiekany czosnek i imbir. Smaż jeszcze pół minuty. 

3. Na patelnię wlej sos z miseczki. Zwiększ płomień i duś chwilę, aż sos się zredukuje. Po około dwóch minutach obróć tempeh na drugą stronę i trzymaj na ogniu jeszcze minutę. Posyp tempeh sezamem. 

Reklama

4. Ugotuj do miękkości ryż ze szczyptą soli. 

5. Brokuły umyj i podziel na różyczki. Oczyszczoną cukinię pokrój w półplasterki. Wrzuć warzywa na rozgrzany olej, oprósz odrobiną soli i smaż na dużym ogniu. 

6. Na talerze wyłóż ryż oraz warzywa, a na to tempeh. Udekoruj kolendrą lub natką 

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy