Reklama
Tego zazdrości nam Europa

Kuchnia polska

Nam wydają się zwyczajne i domowe. Jednak polska kuchnia ma tyle wyjątkowych potraw, smaków i aromatów, że sąsiedzi mogliby się od nas uczyć!

Zupa ogórkowa

Składniki: 3 ogórki kiszone, 3 szklanki soku z kiszonych ogórków, 6 ziemniaków, marchewka, pietruszka, cebula, kawałek selera, 100 ml śmietany kremówki, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, 3 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz.

Do garnka wlej 5 szklanek zimnej wody.

Obierz ziemniaki, oskrob marchewkę, pietruszkę i seler. Marchewkę pokrój w kostkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połowę ziemniaków zostaw w całości, a resztę pokrój w drobną kostkę i wraz z pokrojonymi warzywami włóż do garnka z wodą, by nie ściemniały. Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na średnim ogniu.

Reklama

Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 min. Zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj i przełóż do miseczki. Gdy warzywa w garnku są już miękkie, wyjmij cedzakiem te niepokrojone, zmiksuj blenderem i ponownie wrzuć do garnka.

Dodaj do garnka ogórki i wymieszaj. Wlewaj porcjami sok ogórkowy, sprawdzając, czy zupa jest odpowiednio kwaśna. Zupę gotuj 10-15 minut. Pod koniec gotowania wrzuć majeranek, zmiażdżony czosnek i wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą (sprawdź najpierw, czy po gotowaniu zupa już nie jest słona).

Zupę zabiel śmietaną.

Czas przygotowania: 60 min 250 kcal/1 porcja

Pierogi z kapustą

Składniki: Farsz: 500 g kwaszonej kapusty, średnia cebula, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 2-3 jajka. Ciasto: 350 mąki, ok. pół szklanki wody, jajko, sól.

Do mąki wbij jajko, dodaj wodę i odrobinę soli. l Zagnieć ciasto, przykryj je ściereczką, żeby nie wyschło. Przygotuj farsz. Kapustę drobno pokrój i ugotuj w niewielkiej ilości wody (bez przykrycia). Kiedy będzie miękka, osącz na sicie i wyciśnij.

Obierz cebulę, drobno posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj kapustę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Duś pod przykryciem około 15 minut. Jajka ugotuj na twardo, obierz, posiekaj i dodaj do kapusty.

Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką kółka. Na każde nałóż po porcji farszu i zalep.

Gotuj w posolonej wodzie 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.

Podawaj okraszone smażoną na oleju cebulką. Czas przygotowania: 40 minut 440 kcal/1 porcja

Kluski śląskie

Składniki na 5 porcji: 1 kg ziemniaków, trochę mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, sól, 100 g wędzonego boczku, cebula.

Ziemniaki obierz, ugotuj w posolonej wodzie, ostudź i zmiel w maszynce. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka i dobrze zagnieć. Z ciasta ziemniaczanego uformuj rękoma obsypanymi mąką pszenną okrągłe kluski. Rozłóż je na stolnicy, lekko spłaszcz i w każdej klusce zrób palcem wgłębienie.

Wrzuć na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotuj jeszcze około 5 minut.

Cebulę obierz i potnij w cienkie pióra. Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju. Dodaj do niej kostkę z boczku wędzonego i podsmażaj około 5 minut. Gotowe kluski śląskie okraś.

Czas przygotowania: 60 minut 280 kcal/1 porcja

Pieczeń z sarny

Składniki na 4 porcje: 600 g udźca sarniego, 100 g słoniny, sól, 50 ml oleju, 250 g włoszczyzny, 2 cebule, 2 liście laurowe, 4 ziarnka pieprzu, 4 ziarnka ziela angielskiego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 200 ml czerwonego wina, 80 g powideł śliwkowych, 50 g piernika, cytryna, łyżka cukru, 50 g obranych migdałów, 50 g rodzynków.

Oczyść sarninę, naszpikuj słupkami słoniny, zwiąż i posól. Podsmaż z wszystkich stron na oleju, aby mięso się "zamknęło". Zdejmij z patelni i odstaw. Oczyść włoszczyznę, cebulę, pokrój i podsmaż razem na powstałym sosie. Dodaj przyprawy, przecier i zalej ok. 150 ml wody.

Podgotuj, włóż z powrotem podsmażone mięso i zalej czerwonym winem. Przykryj i duś do miękkości. Wyjmij miękkie mięso oraz większość przypraw, a około 2/3 warzyw zmiksuj blenderem. Wymieszaj z resztą warzyw i postaw na małym ogniu.

Dodaj powidła, tarty piernik, dopraw sokiem z cytryny, cukrem i solą. Pod koniec wsyp do sosu migdały i rodzynki. Pokrój mięso, zalej sosem. Pieczeń podawaj z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami.

Czas przygotowania: 90 minut 600 kcal/1 porcja

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy