Reklama

Tego o serach nie wiedziałaś

W sklepach jest tak duży wybór serów, zarówno żółtych, białych, jak i pleśniowych, że można wybrać gatunek odpowiedni do różnych potraw - zapiekanek, sosów, spaghetti, zup, pizzy, tarty.

Aromatyczny

Deska serów składająca się z różnych gatunków może być zwieńczeniem obiadu. Aromat i konsystencję serów poczujemy w pełni, gdy wyjmiemy je z lodówki godzinę przed jedzeniem.

Krojenie

Łatwo kruszące się sery, np. parmezan czy goudę, bez problemu kroję zwykłym nożem, jeśli uprzednio ogrzeję ostrze. Pamiętajmy też, że do krojenia sera, inaczej niż do wędlin, używamy noża tępego.

Ścieranie

Zawsze ścieram ser do potraw tuż przed użyciem. Ma wtedy intensywny aromat i nie wysycha. Aby łatwo tarło się ser, smaruję wcześniej tarkę olejem. Jeśli żółty ser jest bardzo świeży lub miękki, wkładam go do zamrażarki i ścieram, zanim się rozmrozi.

Reklama

Przechowywanie

Żeby twarde sery były dłużej świeże i nie spleśniały, owijam je wilgotną ściereczką i trzymam w lodówce.

Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy