Reklama

Tego o miodzie nie wiedziałaś

Warto mieć w spiżarni różne miody - obowiązkowo wielokwiatowy, lipowy i spadziowy. Niezwykle aromatyczne są akacjowy, wrzosowy i rzepakowy, które nadają większości potraw niepowtarzalny smak.

Zamiast cukru

Miodem możemy zastąpić cukier dodawany do ciast. Trzeba tylko pamiętać, by zmienić proporcje - 100 g miodu odpowiada 80 g cukru.

Znów płynny

Scukrzony miód stanie się znowu płynny, jeśli wstawimy go na jakiś czas do ciepłej kąpieli wodnej.

Ocet miodowy

Resztki miodu, które osiadły na ściankach słoika, zalewam niewielką ilością octu winnego. Dzięki temu miód się rozpuści, a my mamy ocet miodowy, który wykorzystuję do robienia marynat i sosów do sałatek.

Nie przywiera

Reklama

Kiedy nakładam miód metalową łyżką, najpierw zanurzam ją w gorącej wodzie - dzięki temu łatwo od niej odejdzie. Jeśli muszę odmierzyć np. kubek miodu, ścianki naczynia smaruję cienką warstwą oleju.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy