Reklama

Te wspaniałe buraki!

Mają cudowny głęboki kolor i właściwości zdrowotne, których nie sposób przecenić. A do tego smak, który można odkrywać wciąż na nowo.

Buraki marynowane

Składniki:

2 kg buraków

Sól

150 g cebuli perłowej

125 g cukru

375 ml octu winnego

5 listków laurowych

1 cytryna

Buraki gotować w osolonym wrzątku 20 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Obrać, pokroić w plastry. Cebulę zalać wrzątkiem, po chwili odcedzić i obrać.

750 ml wody, ocet i cukier zagotować.

Gotować 5 minut, dodać listki laurowe i szczyptę soli.

Cytrynę pokroić na 5 plastrów.

Buraki i cebulę rozdzielić do 5 czystych słoików, wlać zalewę i włożyć po plastrze cytryny. Słoiki zakręcić.

Reklama

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Słoiki ustawić na blasze tak, aby się nie stykały, wlać ok 2 cm wrzątku. Kiedy w słoikach pojawią się bąbelki powietrza, zredukować temp. Do 100 st. i trzymać jeszcze 30 minut. Przechowywać w ciemnym miejscu.

 

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Zupa selerowo-burakowa

Składniki:

Laska wanilii

Cebula

400 g selera

750 g buraków

6 łyżek oleju

6 łyżek bulionu instant

Pęczek natki pietruszki

1 łyżka orzeszków pistacjowych

25 g tartego parmezanu

Sól, czarny pieprz

6 krewetek

150 g śmietany

2 łyżki octu balsamicznego białego

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ. Cebulę i selera pokroić w kostkę. Buraki obrać (najlepiej w rękawiczkach) i drobno pokroić.
Łyżkę oleju rozgrzać w garnku, zeszklić cebulę, dodać warzywa, laskę i miąższ wanilii.
Wlać 1,25 l wody. Zagotować i dodać bulion. Gotować 45 minut.

Natkę pietruszki zmiksować z pistacjami, parmezanem i 4 łyżkami oleju. Doprawić solą i pieprzem.

Z zupy wyjąć laskę wanilii, a także kilka kawałków buraków (i pokroić je w drobną kosteczkę - do dekoracji). Resztę zupy zmiksować, dodać 100 g śmietany. Doprawić solą pieprzem i octem.

Krewetki usmażyć na oleju. Pokrojone w kostkę buraki rozdzielić do 6 talerzy. Wlać zupę. Podawać z krewetką, pesto i śmietaną.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



Filat z sandacza z buraczkowym puree

Składniki:

800 g buraków

300 g ziemniaków

1 cebula

3 łyżki masła

Sól, pieprz

250 ml bulionu

800 g filetów z sandacza ze skórą

2 łyżki mąki

2 łyżki oleju

1-2 łyżki chrzanu

Cukier

Natka pietruszki

Buraki i ziemniaki obrać. 1/3 buraków pokroić w drobną kostkę. Resztę buraków i ziemniaki pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

2 łyżki masła roztopić w garnku, przesmażyć cebulę, ziemniaki i buraki (oprócz tych pokrojonych w drobna kostkę). Doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i gotować 20 minut. Pokrojone w drobną kostkę buraki przesmażyć na łyżce masła. Dodać 5 łyżek wody i dusić pod przykryciem 10 minut.

Rybę pokroić na kawałki, lekko ponacinać skórę, obtoczyć w mące. Na rozgrzanym oleju smażyć rybę najpierw 4-5 minut skórką do spodu, następnie obrócić i smażyć jeszcze minutę. Doprawić solą i pieprzem. Do ziemniaków i buraków dodać chrzan i wszystko ubić na puree. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać kostki buraków. Rybę podawać z buraczkami, posypać posiekaną natką pietruszki.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta




Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: buraki | sandacz | przetwory
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy