Reklama

Te mielone cię zachwycą

Klopsiki, pulpety, frykadelki... Delikatne i aromatyczne. Mieszaj, przyprawiaj i podawaj.

Gołąbki z ryżem

Składniki na 4-6 porcji: 75 dag mielonej łopatki wieprzowej, 1 woreczek ryżu, 1 cebula, 1 główka włoskiej kapusty, 6 szklanek bulionu, 1 kartonik przecieru pomidorowego, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy.

Ryż ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z ryżem i mięsem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Przecier zagotować z roztartym czosnkiem, solą, papryką, zielem i liściem laurowym.

Kapustę oczyścić z brzydkich liści, umyć, wyciąć głąb. Włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem, gotować ok. 10 minut, odlać. Zdjąć delikatnie liście, ściąć zgrubienia. Nakładać porcje masy i zwijać jak krokiety (można obwiązać białą nicią, by się nie rozpadły).

Reklama

Gołąbki układać w szerokim rondlu, wyłożonym na dnie kilkoma liśćmi kapusty. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem ok. godziny. Odrobinę wywaru rozmieszać z mąką, dodać do sosu pomidorowego, zagotować. Podawać gołąbki z sosem.

Greckie kofty grilowane

Składniki na 4 porcje: 60 dag zmielonej jagnięciny (ew. może być wołowina), 1 mała cebula l 2-3 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kminu rzymskiego, mielonej kolendry, po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i mięty, 1 łyżeczka cukru, 1/2 szklanki oliwy, sól, 1/2 cytryny.

Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć. Mięso przełożyć do dużej miski, wymieszać ze wszystkimi składnikami (łyżkę oliwy zostawić). Można dolać 1 lub 2 łyżki wody, gdyby masa okazała się zbyt ścisła.

Patyczki do szaszłyków zalać wodą, zostawić na 30 minut. Po tym czasie oblepić je masą mięsną, przyciskając dość mocno, ale żeby mięso nie spadało. Szaszłyki posmarować oliwą i układać na patelni grillowej. Piec z każdej strony po 1-2 minuty (mięso nie może być czerwone). Podawać z cytryną.

Frikadelu: Zupa z klopsikami

Składniki na 4-6 porcji: 2 l bulionu, 1 pęczek włoszczyzny, 4 ziemniaki l 50 mielonego mięsa z indyka, 1 sucha bułka, 1 jajko, sól, pieprz, starty kawałek imbiru, listek laurowy, 1 ząbek czosnku, kilka łyżek śmietany, pęczek kopru.

Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Zalać bulionem, dodać przyprawy, czosnek i gotować na małym ogniu. Zebrać tworzącą się pianę.

Bułkę namoczyć, odcisnąć. Zmieszać z mięsem, dodać jajko, sól, pieprz, wyrobić na gładką masę. Formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać do bulionu i gotować 15-20 minut. Posypać zieleniną, każdy talerz zupy ozdabiać kleksem gęstej śmietany i podawać.



Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy