Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tatar z łososia z musem

Jeżeli nie masz dostępu do świeżej ryby najwyższej jakości, przygotuj tatar z wędzonego łososia.

Składniki

  • 1 kg zielonych szparagów
  • 30 dag świeżego łososia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki bulionu
  • 1 łyżka śmietany 30 proc.
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sól, pieprz

1. Szparagi oczyścić, gotować 6 min, odsączyć. Kilka zostawić do dekoracji, pozostałe pokroić, podsmażyć na maśle, wystudzić, zmiksować z bulionem, doprawić. Rozpuścić żelatynę, dodać do niej szparagowe puree, śmietanę, wymieszać.

Reklama

2. Łososia pokroić w drobniutką kostkę. Szczypior posiekać. Dokładnie wymieszać, dodając sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz. Pucharki napełnić do połowy tatarem z łososia, przykryć musem ze szparagów, schładzać w lodówce 2 godz. Przybrać odłożonymi szparagami.

Reklama

Reklama