Reklama

Tartaletki z owocami

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • ponadto: 3 jajka, 2 cytryny, 150 g cukru pudru, 100 g masła, owoce do dekoracji (truskawki, kiwi, brzoskwinie lub morele z puszki)

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj żółtko oraz posiekany tłuszcz. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Wylep nim dno oraz boki foremek (posmaruj je wcześniej tłuszczem i oprósz bułką tartą). Wstaw do lodówki na ok. 60 min. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 15 min. Wystudź.

Z wyszorowanych cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do miski wbij jajka, wsyp cukier puder. Ubijaj w kąpieli wodnej, gdy zaczną podwajać objętość dodaj skórkę z cytryny oraz sok. Dodaj masło i delikatnie ubijaj, aż się rozpuści. Wystudź. Gdy krem zgęstnieje, wypełnij nim babeczki. Udekoruj owocami.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy