Reklama

Tartaletki z łososiem i brokułami

Czas przyrządzenia: około 20 minut + czas oczekiwania
Składniki dla: 6

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Składniki ponadto

  • 200 g brokułów
  • 100 g wędzonego łososia
  • 4 jajka
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 150 g mleka
  • 6 łyżek startego sera żółtego, np. goudy lub morskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, jajko, pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Ciastem wylep dno i boki foremek. Spody nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp po garści fasoli. Piecz ok. 15 min w temp. 190°C. Usuń papier z obciążeniem. 

2. Umyty brokuł podziel na różyczki. Wrzuć na 5 min do wrzącej osolonej wody. Osącz. Łososia pokrój na mniejsze kawałki. Do rozmąconych jajek dodaj śmietanę oraz mleko, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

3. Na podpieczone tartaletki wyłóż brokuły oraz łososia. Zalej masą jajeczną, posyp startym serem. Piecz 20-25 min w temp. 180°C.
Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: łosoś | brokuły | przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy