Reklama

Reklama

Tartaletki z jagodami

Owoce i zioła wprost z krzaczków zachęcają do kulinarnej fiesty. Oto, co warto z nich przyrządzić.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 2 żółtka

Składniki na farsz

  • 2 opakowania proszku budyniowego z cukrem (np. waniliowego lub truskawkowego)
  • 200 g jagód

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj posiekane zimne masło i zagnieć, jak na kruszonkę. Dołóż żółtka, cukier i sól. Składniki zmiksuj. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą, i włóż na pół godziny do lodówki. 

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. 

3. Szklanką wykrój kółka i wylep nimi foremki  do babeczek, wysmarowane uprzednio masłem. 

4. Wstaw ciastka na godzinę do lodówki, a potem przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piecz około 15 minut.

5. Budynie przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy lekko przestygną i zaczną gęstnieć, nałóż je do upieczonych foremek. Schłodź i udekoruj jagodami.

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje