Reklama

Tartaletki z brzoskwiniami i migdałową nutą

Lekkie, delikatne, idealne na mały deser. Tartaletki brzoskwiniowe z kremem i migdałami.

Składniki na ciasto

  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g mąki
  • po szczypcie proszku do pieczenia i soli
  • żółtko
  • łyżeczka śmietany 18%

Składniki na krem

  • 3 brzoskwinie
  • jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g serka mascarpone

Składniki dodatkowe

  • brzoskwinia
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej starannie do miski. Dodaj posiekane zimne masło, dosyp cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniatając, dodaj żółtko, a następnie śmietanę. Wyrobione ciasto wstaw na pół godziny do lodówki. 

2. Schłodzonym wylep foremki na tartaletki wyłożone papilotkami i wstaw na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. 

3. Brzoskwinie do kremu obierz ze skórki i zmiksuj na gładką masę. Dołóż do utartego jajka razem ze śmietaną, budyniem i mascarpone. 

4. Nałóż masę do upieczonych foremek i ponownie włóż do piekarnika. Piecz około 20 minut. Gotowe ciastka udekoruj drobno pokrojonymi kawałkami brzoskwini i obsyp płatkami migdałowymi.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy