Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tartaletki waniliowe z mandarynkami

Składniki

  • 40 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 żółtka
  • 2 mandarynki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 150 g półtłustego
  • twarogu
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka budyniu waniliowego w proszku
  • szczypta soli

1. Do przesianej mąki dodajemy masło w kawałkach, żółtko, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i siekamy nożem. Następnie krótko zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. 

2. Twaróg mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę, pozostały cukier, żółtko, cukier waniliowy, budyń w proszku i miksujemy na gładką masę. Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. 

3. Formy do tartaletek o średnicy 10 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła o średnicy około 14 centymetrów. Ciastem wykładamy foremki, łącznie z bokami, dociskamy. Widelcem robimy dziurki w cieście i zapiekamy ciastka około 5 minut w 175ºC. Tarteletki wyjmujemy z piekarnika, na każdą wykładamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzch układamy cząstki mandarynek, lekko dociskamy, by owoce trochę zanurzyły się w serze. Pieczemy 35-40 minut w 175ºC. 

4. Tartaletki studzimy około 10 minut w foremkach. Następnie wyjmujemy ciastka, przekładamy na metalową kratkę, by całkowicie ostygły. Tartaletki ustawiamy na dużym talerzu lub paterze. Podajemy ze schłodzoną bitą śmietaną albo lodami waniliowymi do kawy lub herbaty.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje