Reklama

Reklama

Tarta z ricottą i pomidorkami

O tej porze roku smakują najlepiej. Korzystaj z pomidorów do woli! Gotuj zupy, zapiekaj oraz faszeruj.

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duże jajko

Składniki dodatkowe

  • jajko
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii plus kilka całych
  • sól
  • pieprz
  • pomidory koktajlowe na gałązce
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę przesiej na stolnicy, usypując górkę. Zrób w niej dołek. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz jajko. Zagarniając mąkę do środka, połącz składniki i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. 

2. Następnie wylep starannie ciastem naczynie żaroodporne posmarowane oliwą. Ciasto dokładnie podziurkuj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchymi ziarnami fasoli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 13 minut. Usuń papier z fasolą. 

3. Do miski przełóż ricottę, tarty parmezan i jajko. Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz posiekane listki bazylii. Wszystko wymieszaj i wyłóż na podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułóż umyte i osuszone pomidorki koktajlowe na gałązce. Możesz je też przekroić na pół i ułożyć na masie.

4. Wstaw tartę do piekarnika. Piecz w 190 stopniach przez 13-15 minut. Ostudź tartę, pokrój i udekoruj całymi listkami bazylii.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje