Reklama

Reklama

Tarta z rabarbarem

Rabarbar każdemu deserowi doda niepowtarzalnego smaku. Wypróbuj przepis na pyszną tartę!

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka zwykłego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 dag rabarbaru
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • starta skórka z cytryny
  • cukier waniliowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę pszenną posiekać z zimnym

masłem, dodać skórkę

z cytryny i cukier puder (odrobinę zostawić

do posypania), żółtko,

szczyptę soli, łyżeczkę

bardzo zimnej wody.

Zagnieść ciasto. 

2. Ciasto rozwałkować

na placek o średnicy ok. 26 cm, wylepić

nim dno i boki formy na

tartę, nakłuć widelcem.

Przykryć folią i odstawić do lodówki na 30

min. Po tym czasie

wstawić do piekarnika

nagrzanego do temp.

200°C na 10-12 min. 

3. Rabarbar umyć,

obrać z grubych

włókien, pociąć na

małe kawałki. Zasypać

cukrem, cukrem waniliowym oraz mąką

ziemniaczaną. Wymieszać wszystko razem,

przełożyć na podpieczony spód ciasta. 

4. Wstawić tartę ponownie do piekarnika, piec w temp.

200°C przez 25 minut.

Gdyby wierzch za

mocno się przypiekał,

podczas pieczenia

przykryć ciasto folią

aluminiową. Studzić

przy otwartych

drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem

posypać odłożonym

cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje