Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta z rabarbarem

Składniki na ciasto

  • 140 g mąki pszennej
  • 60 g mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła

Składniki dodatkowe

  • 240 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 100 g białej czekolady
  • 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 g rabarbaru
  • płatki migdałowe
  • cukier puder

Przygotowanie:

Reklama

Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

Łodygi rabarbaru umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie, dodaj do niej śmietanę oraz jajka, zmiksuj. Następnie dodaj przesianą mąkę, ponownie zmiksuj.

Na podpieczonym spodzie ułóż w niewielkich odstępach połowę rabarbaru. Zalej masą śmietanową, na wierzchu ułóż pozostały rabarbar. Piecz 30-35 minut w temp. 180°C, aż masa się zetnie.

Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem wierzch oprósz cukrem pudrem i posyp podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje