Reklama

Tarta z porem, boczkiem i serem

Sięgaj po pory właśnie teraz, gdy dni są coraz chłodniejsze. Ten bliski krewniak cebuli i czosnku chroni nasz układ odpornościowy. Dodatkowo jest dobrym źródłem kwasu foliowego i korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 8

Składniki na ciasto

  • 220 g mąki
  • 130 g zimnego masła plus 1/2 łyżeczki do posmarowania naczynia
  • 110 g chudego twarogu
  • 2 żółtka
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Składniki dodatkowe

  • 1 duży por
  • 200 g wędzonego boczku
  • 250 ml śmietany 18 proc.
  • 4 jaja
  • 5 łyżek tartego żółtego sera, np. cheddara
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • listki świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Przesianą przez sito mąkę posiekaj z kawałkami masła i twarogiem. Dodaj żółtka, szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na około pół godziny. 

2. Por umyj i przekrój na pół, a następnie posiekaj. Wrzuć na trzy minuty do wrzątku, a potem odcedź na sicie. 

3. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj obgotowane pory. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką Pełne smaku muszkatołową. Duś, aż pory zrobią się szkliste.

4. Formę do tarty posmaruj masłem. Wylep ciastem, po czym nakłuj je widelcem. Piecz 15 minut w 220 stopni C.

5. Jajka ubij ze śmietaną. Na podpieczone ciasto wyłóż pory z boczkiem. Zalej je jajkami ze śmietaną. Oprósz solą i pieprzem, a następnie posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut w 200 st. C. Przed podaniem posyp listkami bazylii.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: tarta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy