Reklama

Reklama

Tarta z owocami jagodowymi i kremem budyniowym

Obłędna tarta z malinami, porzeczkami i jagodami z kremem budyniowym.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 185 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • po 125 g jagód, malin i czerwonych porzeczek
  • 2 torebki budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
  • 500 ml mleka
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 3 pojemniki (po 250 g) gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Masło szybko zagnieć z mąką, 2 łyżkami zimnej wody, 60 g cukru, jajkiem i szczyptą soli. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wylep nim posmarowaną tłuszczem tortownicę o śr. 26 cm. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki. 

2. Owoce oczyść. Proszek budyniowy wymieszaj z 8 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj przez minutę, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeszcze gorącą masę budyniową połącz z kwaśną śmietaną. 

3. Formę z ciastem wyjmij z lodówki. Na kruchym spodzie rozsmaruj połowę kremu. Równomiernie rozsyp 2/3 owoców jagodowych. Przykryj pozostałym kremem. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 60 minut. Wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj odłożonymi owocami.

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje