Reklama

Reklama

Tarta z malinami i miodem

Co powiesz na ciasto z sezonowymi owocami? Polecamy przepis na obłędną tartę z malinami i miodem.

Składniki na ciasto

  • 2 jajka
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g mąki pszennej

Składniki na farsz

  • 400 g świeżych malin
  • 2 łyżki naturalnego płynnego miodu
  • 100 g płatków migdałowych
  • 5 łyżek domowego dżemu malinowego
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę przesiej przez gęste sito do dużej miski. Dodaj posiekane zimne masło i zacznij zagniatać. Dołóż surowe jajka i dosyp cukier (najlepiej drobny do wypieków). Ciasto wyrób, ulep z niego kulę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw na około pół godziny do lodówki lub na kwadrans do zamrażarki. 

2. Po tym czasie wylep ciastem dno i boki formy na tartę. Rozłóż na nim papier do pieczenia i rozsyp surową fasolę (będzie obciążeniem, żeby ciasto nie spęczniało). Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz około 20 minut. 

3. Przestudzone ciasto posmaruj dżemem i rozłóż część malin. 

4. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni i wymieszaj z miodem. Rozłóż je na tarcie i dołóż pozostałe maliny. 

5. Ciasto schłodź przed podaniem i udekoruj listkami mięty. 

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje