Reklama

Reklama

Tarta z malinami i białą czekoladą

Obłędna tarta z rozpływającą się w ustach białą czekoladą i świeżymi malinami.

Składniki

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki śmietany 36%
  • 225 g białej czekolady
  • 300 g malin
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem, wysypujemy tartą bułką i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy je widelcem, obciążamy fasolą i pieczemy ok. 20 minut w 180°C, aż się zarumienieni. Zdejmujemy fasolę i odstawiamy do wystygnięcia. 

2. Białą czekoladę drobno siekamy. Śmietanę wlewamy do rondelka i podgrzewamy prawie do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. 

3. Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i miksujemy, aż zgęstnieje. Krem rozprowadzamy na cieście, układamy maliny i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje