Reklama

Tarta z kurkami

Udekoruj tartę świeżymy ziołami.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • żółtko
  • szczypta soli i pieprzu

Składniki

  • 400 g kurek
  • cebula
  • jajo
  • mały gęsty jogurt
  • 200 g tartego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło, żółtko, odrobinę wody, szczyptę soli i pieprzu, zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Kurki dokładnie płuczemy z piachu, osuszamy. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy grzyby i, mieszając, smażymy aż odparuje większość płynu. Następnie doprawiamy pieprzem, gałką, ziołami prowansalskimi i solą. Studzimy.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę do tarty. Nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni i podpiekamy 10 minut w 200ºC.

Reklama

Jogurt mieszamy z jajkiem i żółtym serem, doprawiamy pieprzem i solą. Łączymy z grzybami i przekładamy na ciasto. Pieczemy 25 minut w 200ºC. Tartę podajemy na ciepło.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy