Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta z kruszonką

Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto.

Składniki dla: 10

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 125 g zimnego masła lub margaryny

Składniki

  • 800 g dyni
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 50 g cukru
  • 400 ml soku jabłkowego
  • 25 g wiórków kokosowych

Przygotowanie: 

Na początek  ¼ ciasta owiń folią i włóż do zamrażarki na ok. 1 godz. Pozostałym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Wstaw do lodówki.

Dynię pokrój w małą kostkę. Do 100 ml soku wsyp budyń oraz cukier, wymieszaj, by nie było grudek. Pozostały sok wlej do rondelka, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, dodaj dynię, gotuj 3-4 min. Wlej rozpuszczony proszek budyniowy; mieszając gotuj ok. 1 min. Zdejmij z ognia, wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj. 

Na schłodzony spód wylej masę dyniową. Na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto. Piecz 30-40 min w temp. 180°C. 

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: tarta

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje