Reklama

Reklama

Tarta z kremem à la nutella

Domowe wypieki najlepiej umilą wolne popołudnie. Polecamy przepis na kremową tartę z orzechami.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • jajko
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g orzechów laskowych blanszowanych

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Łączymy mąkę, zimne masło, sól i cukier. Dodajemy jajko i krótko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 60 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. pół centymetra i wykładamy nim posmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, nakrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą. Pieczemy w 190°C ok. 15 minut, po czym zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 minut. 

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy mascarpone, dodajemy letnią czekoladę i mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę i łączymy ją z masą. Krem wykładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy prażonymi orzechami.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje