Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta z kapustą

Idealne danie dla miłośników kapusty!

Składniki

  • 6 płatów ciasta filo
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 średnia cebula
  • 40 dag włoskiej kapusty
  • 30 dag schabu środkowego
  • ½ strąka czerwonej papryki
  • 15 dag kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Kapustę pokrój w paski. Cebulę drobno posiekaj. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Paprykę pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso, mieszając smaż aż lekko zbrązowieje. Przełóż do miseczki a na tłuszczu, który pozostał na patelni zeszklij cebulę. Następnie dodaj posiekaną kapustę i kminek, wlej ½ szklanki wody. Gotuj ok. 5 min. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Dodaj usmażone mięso, wymieszaj. Do rozmąconych jajek wlej mleko i śmietanę, wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Formę do tarty posmaruj niewielką ilością masła. Ułóż pierwszy płat ciasta tak, aby boki wystawały poza obręcz formy. Posmaruj roztopionym masłem. W ten sam sposób ułóż resztę płatów (każdy smarując masłem). Spód ciasta posyp bułką tartą i rozłóż kapustę z mięsem. Zalej masą jajeczną.Na wierzchu ułóż paprykę. Piecz ok. 40 min w temperaturze 180°C.

32/2016 Świat i Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje