Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta z jajkami, cukinią i pomidorami

Do tarty warto dodać pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbasę lub np. resztki pieczeni, a także paprykę lub cebulę.

Składniki Na tartę

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 1 jajko

Składniki Na nadzienie

  • 8 jajek
  • 3 cukinie
  • 1 pomidor
  • 15 dag sera kremowego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, majeranek

1. Mąkę wymieszać z łyżeczką soli, posiekać z twardym masłem, dodać jajko i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem dno i boki. Schładzać w lodówce przez 30 min.

Reklama

2. Pięć jajek ugotować na twardo. Wystudzić, obrać, poprzekrawać na połówki. Cukinie umyć, pokroić w plastry, usmażyć na oleju, doprawić do smaku. Pozostałe 3 jajka rozkłócić z mlekiem, dodać ser, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

3. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Podpiekać 15 min, wyjąć, posypać bułką tartą. Ułożyć cukinie, jajka i pokrojone w kostkę pomidory. Zalać sosem. Piec 35 min w temp. 180°C.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje