Reklama

Reklama

Tarta z czereśniami i twarogiem

Jakie ciasta kojarzą się z wakacjami i urlopem? Te z owocami! Nawet jeśli teraz nie wyjeżdżasz, zafunduj sobie chwilę relaksu. Polecamy kawałek pysznego placka lub domowe lody.

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki
  • 150 g margaryny
  • jajko
  • łyżeczka kakao
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Składniki na masę serową

  • szklanka śmietanki 30 proc.
  • 3 żółtka
  • 200 g zmielonego twarogu
  • sok z 1/2 cytryny
  • szklanka cukru

Składniki dodatkowe

  • 1,5 szklanki czereśni

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z kakao, cukrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Dodaj posiekaną margarynę, jajko i zimną wodę. Zagnieć elastyczne ciasto. Owiń je w folię i włóż na pół godziny do lodówki. 

2. Rozwałkuj ciasto i wylep nim posmarowaną margaryną formę do tarty. Nakłuj ciasto widelcem, a następnie przykryj pergaminem i obciąż ziarnami, np. fasoli. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz przez około 10 minut. Wyjmij, usuń pergamin z fasolą i ostudź tartę.

3. Przygotuj masę serową: ubij schłodzoną śmietankę, a następnie zmiksuj ją z twarogiem. Dodaj cukier, sok z cytryny i żółtka. Wszystko zmiksuj na gładką masę. 

4. Wylej ją na podpieczony spód tarty i wyrównaj. 

5. Umyj i wydryluj czereśnie. Ułóż je na masie serowej. 

6. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st. C. Włóż tartę i piecz przez około 30 minut. Następnie pozostaw ją w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje