Reklama

Tarta z boczkiem i bobem

Przepis idealny na oryginalną kolację- tarta, w której głównej rolę odgrywa bób i boczek.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g masła + trochę do wysmarowania formy
  • 5 jajek
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • garść młodych liści szpinaku
  • półtorej szklanki mleka
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, masła, jednego jajka, szczypty soli oraz 2 łyżek zimnej wody krótko wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. 

2. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wylepiamy ją ciastem, nakłuwamy dno i pieczemy ok. 10 minut w 180°C. 

3. Pozostałe jajka mieszamy z mlekiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Szpinak myjemy. Boczek kroimy w paski. Na podpieczonym cieście rozkładamy bób, boczek oraz szpinak, zalewamy masą jajeczną i układamy tymianek. Pieczemy 20 minut.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy