Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tarta z białą czekoladą i malinami

Przepis proponuje mistrzów kuchni Polsat Food Network Andy Bates.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki zwykłej mąki i odrobina do  oprószenia stolnicy
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 140g  masła
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko

Reklama

Wypełnienie


  • 300g  białej czekolady
  • 300ml śmietany
  • 60ml pełnotłustego mleka
  • 2 jajka
  • 600g  świeżych malin
  •  cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 180 ̊C. Aby zrobić ciasto, wymieszaj mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj masło i miksuj, aż całość nabierze konsystencji bułki tartej. Dodawaj małymi porcjami ubite jajko, aż powstanie kula ciasta. Może nie być potrzebne całe jajko. Owiń mocno folią spożywczą i trzymaj w lodówce przez godzinę. Ciasto można mrozić.

Wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 2mm. Wyłóż formę ciastem tak, aby zachodziło na ranty - nadmiar odpadnie podczas pieczenia. Postaw na papierze do pieczenia i wstaw do  lodówki na 30 minut.

Wyłóż ciasto papierem do pieczenia i wypełnij kuleczkami ceramicznymi, aby utrzymać kształt, piecz przez 20 minut. Wyjmij kuleczki oraz papier i wstaw do piekarnika na kolejne 5-8 minut, aż nabierze złocisto-brązowego koloru. Nie piecz zbyt długo, ponieważ później będzie pieczone przez kolejne 40 minut. Wyjmij z piekarnika, posmaruj żółtkiem i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut. Wyjmij i odstaw, aż ciasto się schłodzi. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 ̊C.

Aby przygotować wypełnienie, połam czekoladę na kawałki i odstaw w misce na bok. Zagotuj śmietanę z mlekiem i polej nią kawałki czekolady. Mieszaj, aż czekolada i śmietana się wymieszają. Odstaw do schłodzenia na 5 minut. Ubij jajka i dodaj je do czekolady, dobrze wymieszaj.

Wylej czekoladę na ciasto. Ostrożnie wstaw je do piekarnika i piecz przez 40-50 minut lub do momentu, aż wypełnienie się zetnie. Wyjmij z piekarnika i odstaw do schłodzenia w temperaturze pokojowej. Wstaw do lodówki, aby stężało.

Ostrożnie, zaczynając od zewnątrz, pokryj tartę malinami schodząc do środka. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje